• Návšteva prvákov u Dobrého 🦔🍓

            Žiaci z prvého ročníka sa v máji zúčastnili exkurzie o jahodách u Dobrého 🦔 v Dunajskej Lužnej. 

            Aj keď nám počasie naklonené nebolo a pršalo, nás dobrá nálada neopustila a veľmi sme sa tešili. Privítala nás s úsmevom na tvári milá pani Majka, ktorú už poznáme z jesennej exkurzie v ich sklade, kde sme sa sa rozprávali o jabĺčkach. Tentokrát nám priblížila pestovanie jahôdok, z prvouky sme si zopakovali časti rastliny, dozvedeli sme, že 🍓🍓 obsahujú vitamíny skupiny A, B, C, K, minerály a dokonca aj veľa železa. Po krátkej prednáške sme si mohli vychutnať sladkú chuť jahôdok, a že sme si veru pochutili vidieť aj na fotkách 😀 Okrem papkania sme si každý nazbierali plnú misku chutných 🍓🍓, museli sme však dávať pozor a zbierať len zrelé červené plody. 

            Aj napriek počasiu sa nám výlet páčil 😉

             

            1.A a 1.D

            1.B a 1.C

            p. uč. 1. ročníka, spracovala p. uč. Ingrid Tomšů

          • ŠVP - Hlásenie #4 🏕️🥾

            Aj včera nám vyšlo slniečkové počasie. Dopoludnie ubehlo pri písaní slohových prác na tému "Tvoje najkrajšie zážitky v ŠvP".

            Deti svoje rozprávanie ukončili krásnymi obrázkami. Po vynikajúcom obede sme súťažili, hrali rôzne hry a zabávali sa v plnom prúde.

            Večer prebehlo hodnotenie izieb. Prekvapivo vyhrali chlapci: Filip a Miško. Pochvala patrila aj dievčenskej izbe: Martinka, Ninka, Elizabeth, Dianka, Veronika a Anna.

            Ďalšie ocenenia boli - tanečné páry Lets dance Prašník. Prekvapivo 1.miesto patrilo Majkovi a Veronike, Laure a Lukášovi.

            Záver slávnostného večera patril maskám, karnevalu a skvelej muzike. Kufre sú už zbalené, kôpka šiat na piatkový odchod pripravená. Milí rodičia! Dnes sme už s vami! Vaše detičky z Prašníka😘🙂

          • ŠVP - Hlásenie #3 🏕️🥾

            Tretí deň nám prebiehal už od rána vo veselej nálade. Tešili sme sa na výlet na Čachtický hrad. No tak troška nám úsmev z tváre mizol, keď sme kráčali do stále strmšieho kopca. 50 minútové stúpanie na samotný hrad však stálo zato.

            Úžasný sprievodca, krásny výhľad na okolitú krajinu, zaujímavé príbehy o Alžbete Báthory, záhadné zjavenia - počúvali sme s otvorenými ústami. Cesta späť nám ubehla oveľa rýchlejšie.

            Chutný obed a sladká bodka za ním a hneď všetci zabudli na bolesť nôh a únavu. A aké prekvapenie ešte prišlo. Mário Lopéz a jeho latino rytmy nás prebrali "k životu". Roztancoval aj tých, ktorí nie sú tanečníkmi v jeho skupine. Malá pozornosť pre deti a pani učiteľky vo forme sladkostí hneď zlepšila náladu. Malý tréning pre súťažiace: Natáliu, Khadi a Lauru z 3.B bol prevedený pod tým správnym dozorom.

            Večer sa uskutočnila skvelá opekačka a posedenie pri ohni. No nedá sa to ani opísať slovami, aký bol dnes deň plný zážitkov. 🤗👍

          • Po stopách staromeštianskych povestí 👣⛪

            V meste, kde žijeme, by sme sa nemali vedieť iba orientovať, ale mali by sme mať o ňom čo najviac informácií, poznať jeho históriu, tradície alebo kultúrne pamiatky. Naši šiestaci sa chceli o Bratislave dozvedieť veľa nových vecí, preto vo štvrtok 9. mája vybrali so svojimi pani učiteľkami na exkurziu do historického centra Bratislavy a vďaka milej pani pracovníčke z Mestskej knižnice Bratislava si vypočuli niekoľko pútavých povestí a legiend, ktoré sa viažu k bratislavským pamiatkam.

            Prehliadku sme začali pri knižnici a pokračovali sme úzkymi uličkami smerom k Hlavnému námestiu, zastavili sme sa aj pri starej budove SND alebo pri Michalskej bráne.

            Žiaci sa dozvedeli, ako vznikla veža na kostole klarisiek, kto boli Palugayovci alebo na čo slúžila trestajúca studňa. Okrem toho, že sme sa dozvedeli veľa nového, užili sme si aj prechádzku v príjemnom jarnom počasí. Veríme, že sa šiestakom exkurzia páčila. 👍🙂
             

            p. uč. Jana Slováková a Gréta Valková

          • ŠVP - Hlásenie #2 🏕️🥾

            Tak nám dnes bolo svetovo, perfektne. Po chutných raňajkách sme sa trocha rozhýbali a zašportovali si v areáli rekreačného zariadenia.

            Po vynikajúcom obede sme sa tešili na Prašnický jarmok. Tetuška jarmočníčka si nachystala suveníry, darčeky, hračky a vecičky pre potešenie. Súťažilo sa v rôznych disciplínach a za žetóny sme si kúpili rôzne hry, ruksaky, knižôčky, náramky...

            Večer sme ukončili vytúženou diskotékou v štýle Latino dance. 🤗👍

          • ŠVP - Hlásenie #1 🏕️🥾

            Máme za sebou 1.deň v škole v prírode. Cesta nám ubehla veľmi rýchlo. Ani sme sa nenazdali a po hodine sme už vyťahovali kufre z autobusov.

            Privítala nás krásna príroda Považského Inovca. Turistika do okolia rekreačného zariadenia bola namáhavá, ale úžasná. Slnečné počasie, čerstvý vzduch a dobrá večera nás milo prekvapili. Športová bodka za dňom a malinký darček na pamiatku nám vyčaroval spokojný úsmev na tvárach.

            V utorok nás čakajú znova prekvapenia a nové zážitky. 🤗👍

          • Deň matiek v ŠKD 👩💖

            Mama je Anjel, ktorý žije na zemi.
            Mama, to je krásna dáma, ktorá život dala mi.
            Ďakujem ti za úsmev, ktorý mi denne dávaš.
            Ďakujem, že si vždy pri mne a ľúbiť ma neprestávaš.


            Krásne pozdravy, krajšie kytičky pre naše najkrajšie mamičky - pre svoje mamičky si pripravili deti spolu s pani vychovávateľkami z našich oddelení veľmi pekné poďakovania za ich starostlivosť, láskavosť, obetavosť, podporu a nekonečnú lásku. 🤗

          • Literatúra naopak 🛎️📖

            Žiaci sa veľa učia od svojich učiteľov. My si však myslíme, že to môže platiť aj opačne a učitelia sa môžu niečo naučiť aj od svojich žiakov. Preto sme sa na druhom stupni rozhodili spestriť si hodiny slovenského jazyka a literatúry a učitelia a žiaci si svoje úlohy vymenili.

            Našli sa odvážlivci, ktorí sa postavili za katedru a rozhodli sa učiť svojich spolužiakov, pripravili si cvičenia na vyučovaciu hodinu, naštudovali si problematiku a snažili sa čo najlepšie naučiť svojich spolužiakov nové učivo.

            Učitelia sa zase pozerali na vyučovaciu hodinu zo žiackej perspektívy, dávali pozor, písali si poznámky alebo vypracovali cvičenia. Niektorí žiaci uznali, že učiteľské povolanie si vyžaduje množstvo trpezlivosti a uvedomujú si že ich práca je naozaj obdivuhodná a učitelia vynaložia veľa námahy a času na to, aby svojim žiakom odovzdali množstvo vedomostí a vykresali z nich dobrých ľudí. 👏👍

          • Showtime Dance 2024 🥇💃

            Apríl - aj tento dátum si naše dievčatá Laura, Naty, Khady, žiačky III.B triedy vryjú do pamäti. Zúčastnili sa spolu so zvyškom dievčat tanečnej skupiny Sabrosura Dance Studio súťaže Showtime dance, ktorá sa konala 20.apríla 2024 v NTC aréne.

            Ich premiéra bola pre samotné dievčatá ako aj všetkých rodičov, trénerky obrovským očakávaním a vo svojej kategórii získali krásne 1.miesto. 

            Dievčatám gratulujeme a držíme palce v máji na ďalšej súťaži. 

          • Apríl - mesiac lesov 🌲🦎

            Lesy plnia niekoľko dôležitých funkcií. Zásobujú nás čerstvým vzduchom, zachytávajú nečistoty, zadržiavajú vodu. Les je domovom mnohých živočíchov. Koruny stromov nám v lete poskytujú príjemný chládok.

            Pre náš život sú stromy veľmi potrebné ako aj slnko, voda, jedlo, rodina a priatelia.

            V našom oddelení sme sa rozhodli namaľovať stromy priateľstva a celkom sa nám práce podarili. Už len nech priateľstvá a lesy dlho vydržia. 🤗👍

            VII. oddelenie ŠKD a pani vychovávateľka Želmíra Macková

          • Hurá, poďme do lesa! 🌲 🐿️

            Mesiac apríl má niekoľko prívlastkov, jedným z nich je aj „mesiac lesov“

            Deti z nášho oddelenia celý týždeň „behali po lese“. Spoznávali aké lesy máme na Slovensku, aké zvieratká v nich žijú, aký význam má les pre človeka a živočíchy, naučili sa ako sa v lese správame a prečo musíme lesy chrániť. Zaspievali sme si pieseň o lese a vyrobili pekný plagát.

            Na záver týždňa sme sa zahrali, že sme v lese. Zelené zákutia školského dvora nám vytvorili kulisy, v ktorých sme sa mohli ukrývať, hrať na zvieratká a vcítiť sa do atmosféry, ktorú vytvára ozajstný les.👍🤗

            VI. Oddelenie ŠKD a pani vychovávateľka Jana Vetrecinová

          • Voda naše bohatstvo 💧🐸

            Udalosť plnú zábavy a vzdelávania, ktorá sa  konala v sobotu 27. apríla 2024 na nábreží Malého Dunaja vo Vrakuni, sme navštívili aj my žiaci III.A a III.B triedy, spolu s rodičmi a pani učiteľkami Zuzkou a Jarkou. Tento deň bol venovaný oslavám celosvetového DŇA ZEME

            Zažili sme nezabudnuteľné chvíle pri člnkování na Malom Dunaji,  zasúťažili sme si na  edukačných a zábavných enviro programoch, ktoré preverili naše vedomosti, ale aj poučili o dôležitosti ochrany našej planéty.

            Súčasťou programu boli divadelné predstavenia pre deti, hudobné vystúpenie skupiny Funny Fellows a Martina Madeja.


            Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa opäť. 🤗👍

          • Deň Zeme 🌍🚮

            22. apríl je vyhlásený za Deň Zeme. Pripomíname si, že možnosť života na našej planéte by sme si mali vážiť a podľa toho k nej aj pristupovať. 

            Na I. stupni si tentokrát žiaci pripomenuli Deň Zeme interaktívne. Dali si zopár kvízov, či vedia, kde sa tento deň ako prvý začal oslavovať, zopakovali si pravidlá triedenia odpadu a spojili sily v náramkoch priateľstva. 
            Niektorí žiaci sa stretnú na krásnej akcii, ktorú vyhlásila MČ Vrakuňa a v sobotu 27.4.2024 spravia aj oni niečo pekné pre svoje okolie.

            Deň Zeme si žiaci na II. stupni okrem biológie, fyziky, chémie, etickej výchovy pripomenuli aj na hodinách slovenského jazyka a literatúry a na vyučovacej hodiny preskúmali slová zem aj Zem. Pomocou pracovného listu si zopakovali, čo už vedia z predchádzajúcich hodín slovenčiny a na čom by mali ešte popracovať. Vysvetľovali si význam porekadiel, v ktorých sa spomínajú slová Zem/zem, tvorili vety, v ktorých sa nachádza slovo zem, skloňovali slovo zem, snažili sa prísť na vzor, podľa ktorého sa toto slovo skloňuje, od slova zem utvárali odvodené a zložené slová alebo si vysvetľovali významy slova zem a porovnávali pravopis všeobecných a vlastných podstatných mien. Veríme, že žiakom  takáto opakovacia hodina pomohla a upevnili si tak svoje vedomosti. 

            p. uč. Zuzana Krahúneková, Ingrid Tomšů, Jana Slováková a Gréta Valková

          • Zážitkový apríl 🎭🤗

            Krásne dve dopoludnia nás prekvapili v apríli. Najprv to boli veselí „Fidlikanti“. Dvaja muzikanti – fidlikanti v pestrofarebnom oblečení hrali a spievali žiakom I. stupňa. Spoločne odzneli veselé ľudové pesničky, deti spoznali rôzne ľudové hudobné nástroje a zabavili sa do sýtosti.

            Neskôr k nám zavítalo divadielko ENDORFIN s predstavením "Rozprávka o koníkovi Vraníkovi". Veľmi milé vystúpenie. Nasmiali sme sa a zabavili. Toto ochotnícke divadlo nás milo prekvapilo svojim vtipným a nápaditým podaním rozprávočky.

            p. uč. I. stupňa
             

          • Zaujímavosti Slovenska v IV.A 🏰🛣️

            Trieda IV.A pomyselne precestovala na hodinách vlastivedy už väčšinu Slovenska.

            Žiaci dostali za úlohu projekt Zaujímavosti Slovenska, v ktorom mohli písať o miestach, ktoré už navštívili alebo by chceli navštíviť. Následne jedno z miest mali vyrobiť.

            Projekty hovoria samé za seba. Skvelá práca! Poďakovanie ide aj smerom k rodičom, ktorí pomohli s výrobou. 🤗👍

            p. uč. Katarína Pellerová

          • Deň narcisov 🌻

            Aj tento rok sa naša škola zapojí do verejnej zbierky Deň narcisov. Zbierka bude v tomto roku realizovaná 18. apríla.

            Ide o zbierku organizovanú Ligou proti rakovine, ktorej cieľom je podporiť boj s rakovinou a uľahčiť život ľuďom, ktorí trpia týmto ochorením. Zo zbierky sú financované rôzne programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom, tiež slúži na podporu vzdelávacích programov pre verejnosť, financovanie nemocníc a výskumov zameraných na onkologické ochorenia. Ak máte záujem, prispieť môžete aj Vy, príspevok je dobrovoľný a ľubovoľná je aj jeho výška.

            Počas vyučovacích hodín budú chodiť po triedach určení žiaci v sprievode pani učiteľky a peniaze im môžete dať do pokladničky. Vopred veľmi pekne ďakujeme za každý príspevok. 🤗👍

    • Kontakty

      • Základná škola Žitavská 1
      • +421 2 4524 1167 +421 911 356 615
      • Žitavská 1 821 07 Bratislava - Vrakuňa Slovakia
      • IČO: 31780806
      • DIČ: 2020971964
      • Riaditeľka školy: Mgr. Helga Kováčová
      • Tajomníčka školy a asistentka riaditeľky školy: Bc. Lucia Gogolová
      • Číslo účtu Združenia rodičov: SK92 0900 0000 0000 1146 4038
      • Školský klub detí do 18:00 hod. ŠKD číslo účtu: SK9402000000001633222951
      • Školská jedáleň: +421 2 4524 2848 ŠJ číslo účtu: SK9302000000001645959651
      • Správca obsahu: facebook@zszitavska.sk
      • Webmaster: facebook@zszitavska.sk
    • Prihlásenie

  • Staňte sa naším fanúšikom