• Záverečné turnaje v Mini Šinter lige a Šinter lige 🏀🗑️

            V sobotu 17.6.2023 sa v telocvični ZŠ Rajčianska uskutočnil záverečný turnaj Mini Šinter ligy v basketbale. Zúčastnili sa školské tímy ZŠ Podzáhradná, ZŠ Rajčianska, ZŠ Železničná a naša ZŠ Žitavská. Celkovo súťažilo 34 detí. Za našu školu bojovali Laura Bokorová, Leonis Canametaj, Ajsi Canametaj, Marko Vasko, Diana Kuchtová, Patrik Mezzey, Lukáš Noskovič a Natália Uhríková. V rámci turnaja deti najprv súťažili v basketbalových zručnostiach - prihrávkach, streľbe a driblingu. Následne v tímovej basketbalovej súťaži. Naše deti súťažili s veľkým odhodlaním. V niektorých disciplínach sa darilo viac, v iných menej. Celkovo podali veľmi dobré výkony. Pamiatkou na tento ročník Mini Šinter ligy je získaný pohár, ktorý za ZŠ Žitavská prevzala naša kapitánka Laura. Tešíme sa na ďalší ročník Šinter ligy a veľa ďalších zážitkov s krásnym športom, akým je basketbal.

            V pondelok 26.6.2026 sme sa zúčastnili aj na záverečnom turnaji Šinter ligy v basketbale. Na turnaji súťažilo 8 škôl z Vrakune, Biskupíc a Nového mesta. Družstvá boli rozdelené na dve skupiny - starší a mladší žiaci. Naše dievčatá a chlapci podali veľmi dobré výkony. Darilo sa nám najviac zo všetkých turnajov. Sme hrdí na náš progres. V celkovom hodnotení skončila ZŠ Žitavská na 4 mieste. Navyše sa z dôvodu väčších absencií deviatakov niektorých škôl nepočítali výsledky starších žiakov, medzi ktorými sme skončili na delenom 1 až 2 mieste bez prehry. S celkovým umiestnením sme však spokojní, vo viacerých čiastkových súťažiach sme boli medzi najlepšími. Tešíme sa na ďalšiu sezónu.

            9.A: V. Benčík, P. Novoszád
            9.B: S. Pavan
            6.A: L. Precechtelová
            6.B: P. Alex
            5.A: M. Deák, T. Mészáros, V. Šarkozi
            5.B: Ch. Alex, M. Bročko, M. Volf, J. Packa
            4.B: A. Canametaj

          • Šiestaci napísali knihu bájok 📖

            V stredu 21.6.2023 sa v našej školskej knižnici konala výnimočná udalosť. 

            Pani riaditeľka pokrstila knihu bájok, ktorú napísali a ilustrovali žiaci šiesteho ročníka. Pomenovali ju Bájky zo školskej lavice.

            Pod vedením pani učiteľky slovenského jazyka vzniklo 22 zaujímavých príbehov s ponaučením, v ktorých si žiaci rozvíjali svoju kreativitu, predstavivosť, empatiu i jazykové schopnosti. Šiestaci prečítali svoje bájky spolužiakom a učiteľom, ktorí ich úsilie a šikovnosť odmenili obrovským potleskom. 👏😉

            p. uč. Anna Derajová

          • Školský výlet žiakov 5. ročníka 🏰 🚂

            Dňa 22.6. si žiaci piateho ročníka oddýchli po koncoročných písomkách, skúšaní a opravovaní si známok na školskom výlete v Trenčíne.

            Pre piatakov bola zážitkom cesta vlakom, počas ktorej sa mohli medzi sebou porozprávať, niečo si nakreslili alebo sa zahrali spoločenské hry.

            V Trenčíne sme navštívili Trenčiansky hrad, kde sa žiaci dozvedeli veľa zaujímavostí. Následne nás turistický vláčik previezol cez historické centrum a lesopark.

            Veríme, že žiakom sa výlet páčil a bol pre nich príjemnou odmenou za úsilie, ktoré vynaložili počas školského roka. 😉👍

          • Výlet Ekopark- Piešťany 🦙🐢

            Záver roka so sebou prináša nielen povinnosti v podobe koncoročných prác, skúšania či čistenia lavíc, ale aj výlety.

            My sme pre žiakov z 1.A, 1.B, 2.A, 4.A a 4.B zorganizovali návštevu Ekoparku v Piešťanoch. Deti a aj my dospeláci/pedagógovia sme si užili kŕmenie rôznych zvierat a dozvedeli sa o nich množstvo zaujímavostí. Asi najväčšiu radosť mali deti z ihriska, na ktorom sa poriadne vyjašili.

            Odmenou pre všetkých bol výborný obed v reštaurácii. Ak ste ešte Ekopark nenavštívili, odporúčame - počas leta bude času dosť. 🤗

          • Tretiaci v TV JOJ 📺🎥

            Záver školského roka sme si užívali na výlete, tak troška netradičnom. Nenavštívili sme hrady, zámky, či zvieracie farmy, ale dostali sme sa priamo do televízie.

            Vďaka Oliverovej maminke sme navštívili ateliéry a štúdia TV JOJ. Spoznali sme prácu pred aj za kamerou, vyskúšali sme si moderovanie Televíznych novín, Najlepšieho počasia, Inkognita a relácie Na hrane. Nazreli sme do jednotlivých priestorov, kde sa natáča seriál Nemocnica. Nevynechali sme ani „srdce televízie“, odkiaľ sa všetko riadi a pripravujú sa programy TV JOJ. Po skončení exkurzie sme sa občerstvili a pokračovali nenáročnou túrou na Kolibu. Tu sme sa vyšantili, ochladili nanukmi a plní zážitkov sa vrátili do školy na obed.

            Veľké poďakovanie patri pani Kataríne Ončákovej, ktorá nám obetovala svoj čas a počas celého pobytu v TV nás sprevádzala a urobila nám odborný výklad a pánovi Drahošovi, ktorý nám robil „dvorného“ fotografa.

            Žiaci 3. B a p. uč. Jana Vetrecinová

          • Výlet do Banskej Štiavnice a okolia 🎒⛑️

            Mesiac jún je typický organizovaním školských výletov. Štvrtok 22. jún bol dňom, keď sa žiaci našej školy vybrali do rôznych kútov Slovenska.

            So žiakmi 6.B a 7.B sme navštívili Banskú Štiavnicu a jej okolie. Po 2 a pol hodinovej ceste z Bratislavy sme si v obci Svätý Anton prezreli kaštieľ, ktorý patrí medzi najlepšie múzeá na Slovensku. Budova v sebe skrýva prvky kalendárnej symboliky – kaštieľ mal 4 vchody, 7 arkád, 12 komínov, 52 izieb a 365 okien. Videli sme interiér s pôvodným zariadením, obrazmi, výrobkami umeleckého remesla a na spodnom poschodí aj bohaté zbierky poľovníckeho múzea.

            Ďalšou atrakciou, ktorú sme navštívili, bolo Banské múzeum v prírode – Štôlňa Bartolomej. Deti boli zvedavé, čo ich čaká na prechádzke pod zemou. V banskom skanzene si obliekli plášť, dostali prilbu aj baterku a s nadšením počítali schody do štôlne. Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti o živote baníkov a tiež, ako sa v minulosti ťažilo zlato a striebro. Pod zemou sme strávili takmer hodinu, prešli až 1200 metrov.

            Samozrejme, že súčasťou výletu bol aj nákup suvenírov a darčekov pre rodičov. Výstup na Banskoštiavnickú kalváriu sme z časových dôvodov neabsolvovali, ale dominantu banského mesta sme si pozreli aspoň z okien autobusu. Unavení, no spokojní sme sa vrátili do svojich domovov. 😉

          • Škola v prírode - II. stupeň 🏫 🌲

            V termíne 10. júna - 16. Júna 2023 sme sa zúčastnili ŠVP v Hoteli Drotár v Hronci. Vďaka ochote jedného z rodičov sa nám podarilo prepraviť jeho autom 18 bicyklov a ďalší športový materiál potrebný na zabezpečenie ŠVP, čím sme mohli spestriť našu ponuku aktivít.

            Stredisko disponuje mnohými službami a možnosťami. Najväčšou atrakciou pre deti bol určite splav Hrona v raftových člnoch, ktorý prebehol za skvelého počasia. Navštívili sme aj lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline kam nás priviezla Čiernohorská železnička.

            Na bicykloch sme podnikli krátke aj dlhšie cyklotúry v oblasti Veporských vrchov. Žiakov sme naučili hrať bejzbal, ktorý sa tešil veľkej popularite. Rovnako obľúbenou zábavou bol volejbal, speedminton, streľba zo vzduchovky a najmä lukostreľba.

            Po celodennom programe sme si takmer každý večer posedeli pri ohni. Oproti predchádzajúcim rokom sme nemali úplne ideálne počasie nakoľko na aktuálne ročné obdobie bola nižšia teplota, ale dážď sa nám až na jeden deň úspešne vyhýbal. Rád by som sa chcel poďakovať všetkým zúčastneným žiakom, ako aj pedagogickým kolegom a lekárovi, ktorí sa zaslúžili o príjemný priebeh ŠVP.

            p. uč. Jozef Vnuk

          • Cyklo výlet v 3.A 🚲🎒

            Náš koncoročný cyklo výlet v 3.A začínal v škole. Počasie nám prialo a tak sme sa po cyklotrase dostali okolo letiska až na Mohylu Milana Rastislava Štefánika, kde sme sa čo to dozvedeli o jednom z našich najvýznamnejších Slovákov. Na mohyle sme sa posilnili tým čo nám rodičia nabalili a mali sme čas sa aj zahrať.

            Keďže už začala letná dovolenková sezóna a aj prílety a odlety lietadiel sú častejšie ako v ostatnom roku, tak sme sa viackrát zastavili a pozorovali sme lietadlá ako pristávajú, alebo odlietajú.

            Žiakom sa výlet veľmi páčil a všetci sme sa vracali do školy spokojní a šťastní. 🤗👍

            p. uč. Katka Pellerová

          • Naše mesto 2023 🖌️🎨

            Naša škola sa zapojila tento rok do projektu Naše mesto s aktivitou natierania plota.

            Vedeli sme, že natieranie plota bude náročnejšie ako natieranie betónového základu a preto okrem dvoch víkendov Deň pre moju školu sme poprosili o pomoc aj firemných dobrovoľníkov. Na našu aktivitu sa prihlásili 2 skupiny - a to zamestnanci Tatra banky Asseco. 

            Prvý termín 9.6. nám neprialo počasie, ale všetko sme si vynahradili o týždeň neskôr 16.6. Aj na fotkách je zrejmé, že prišli zohraté partie, ktoré nám výrazne pomohli k celkovému dokončeniu, za čo sme im veľmi vďační. ĎAKUJEME! 🤗👍

          • Medzinárodný Deň otcov v 1.A 👨🎁

            Medzinárodný Deň otcov je sviatok oslavujúci všetkých otcov a otcovstvo, pričom zvýrazňuje vzťah otca k dieťaťu, ako aj jeho úlohu v spoločnosti. V rôznych krajinách mu v kalendári prislúcha rôzny dátum, ale vo väčšine krajín sveta, vrátane Slovenska, sa pripomína v tretiu júnovú nedeľu.

            História sa začala písať v decembri 1907 pri banskom nešťastí v Monongahu v Západnej Virgínii, keď zahynulo 361 mužov, z toho 250 otcov. Dcéra jedného z mŕtvych baníkov Grace Golden Claytonová navrhla miestnemu pastorovi vo Fairmonte, aby sa na ich počesť konala spomienková bohoslužba.

            Tradícia Dňa otcov vznikla o tri roky neskôr v meste Spokane v americkom štáte Washington. Veterán občianskej vojny William Jackson Smart po smrti manželky vychovával sám šesť detí. Jeho dcéra Sonora Smartová-Doddová vnímala svojho otca ako hrdinu – ako odvážneho, obetavého a milujúceho muža.

            Keď sa dozvedela, že matky majú svoj sviatok, navrhla, aby podobný mali aj otcovia. Prvá neoficiálna oslava sa konala v deň narodenín jej otca v nedeľu 19. júna 1910. Odvtedy sa tretia júnová nedeľa stala postupne sviatkom všetkých otcov, pričom popularita tohto sviatku stále rástla. 🤗

          • Klokan - vyhodnotenie 🦘📐

            Najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže Klokan sa zúčastnili aj naši šikovní žiaci. Klokanie ceny ako diplom a pero získali všetci zúčastnení.

            Štyria žiaci našej školy sa umiestnili na popredných miestach a to Sofia Bajusová zo siedmakov, Lorenzo Pironi a Radmir Blyzniuk z tretiakov a Ema Kubaliaková z druhákov.

            Gratulujeme im ku krásnemu umiestneniu. 🤗👍

          • Experimentáreň 🧪⚗️

            Dňa 7.6.2023 žiaci 9. ročníka pripravili zábavné popoludnie pre žiakov navštevujúcich školský klub detí.

            Prezentovali im rôzne chemické pokusy, pri ktorých čítali odkazy napísané neviditeľným atramentom, pozorovali výbuch sopky, zistili, že kyslík podporuje horenie a dokazovali prítomnosť vitamínu C v tabletke a v citróne. 

            Deviataci si vyskúšali, aké to je stáť za katedrou a učiť malých zvedavcov. Deti mali množstvo otázok a  tento rok aj asistovali pri pokusoch. 

            Experimentáreň sa deťom páčila a deviataci zistili, že nie je vôbec jednoduché postaviť sa za katedru a učiť, ale spolupráca s deťmi ich bavila. 

            Deti spolu s p. vychovávateľkami zo školského klubu sa im poďakovali za „čarovné“  popoludnie  sladkou odmenou.

            Mentorkou bola Mgr. Helga Kováčová. Touto cestou sa chceme poďakovať deviatakom: Karolíne Fleischerovej, Kristíne Múčkovej, Samuelovi Zemanovi a Michalovi Pavlíčkovi.

            Tešíme sa na stretnutie o rok. 🤗

          • "Deň pre moju školu - II." 🏫🖌️

            V sobotu 03.06.2023 sme mali druhý "Deň pre moju školu". Tentoraz bola účasť trošku nižšia, ale nemalo to žiadny vplyv na náladu a odhodlanie zúčastnených dokončiť časť plota popri ceste.
            Počasie nám opäť prialo a tak ako sme si zaumienili, tak sme to aj stihli. 
            Po práci sme sa pomaličky presunuli do altánka, kde sme si opäť pochutili na opečených špekáčikoch 🌭 a slaninke 🥓, ktoré pre nás neúnavne opekali naše deti. 😋👍

            Chceme sa POĎAKOVAŤ všetkým, ktorí si našli čas, prišli a pomohli skrášliť našu spoločnú školu. Ešte raz - VĎAKA! 

            P.S. Pokiaľ nám to počasie dovolí, 09.06.2023 nám prídu pomôcť dobrovoľníci z projektu "Naše mesto". Na všetkých sa už teraz veľmi tešíme. 🤗

          • Deň detí - I. stupeň 🥞🕺💃

            Medzinárodný deň detí sme na Žitke oslávili ako sa patrí.

            V dopoludňajších hodinách nás roztancovali neuveriteľní Mário Lopez so svojou partnerkou Nikolkou. Deti sa naučili zopár jednoduchých krokov, zasúťažili si v „limbo dance“ a užili si tanec pod holým nebom. 

            Po krátkej obednej prestávke nás čakalo športové popoludnie plné súťaží a hier. Tradičný turnaj vo futbale a vybíjanej, beh okolo kužeľov či hod na cieľ, na svoje si prišli všetci.

            Samozrejme najväčšiu radosť nám urobila „sladká bodka na záver“ – mňamózne palacinky plnené nutelou a jahodovým džemom. Tešili sa rovnako malí aj veľkí. Na dnešný deň budeme ešte dlho spomínať. 🤗👍

      • Kontakty

        • Základná škola Žitavská 1
        • +421 2 4524 1167 +421 911 356 615
        • Žitavská 1 821 07 Bratislava - Vrakuňa Slovakia
        • IČO: 31780806
        • DIČ: 2020971964
        • Riaditeľka školy: Mgr. Helga Kováčová
        • Tajomníčka školy a asistentka riaditeľky školy: Bc. Lucia Gogolová
        • Číslo účtu Združenia rodičov: SK92 0900 0000 0000 1146 4038
        • Školský klub detí do 18:00 hod. ŠKD číslo účtu: SK9402000000001633222951
        • Školská jedáleň: +421 2 4524 2848 ŠJ číslo účtu: SK9302000000001645959651
        • Správca obsahu: facebook@zszitavska.sk
        • Webmaster: facebook@zszitavska.sk
      • Prihlásenie

    • Staňte sa naším fanúšikom